How Many Weeks In A Month

How Many Weeks In A Month

HOW MANY WEEKS IN A MONTH

In the calendar of the year, we have twelve (12) months and these twelve months have different weeks and days that makes them. Some of the months has thirty one (31) days in them, some thirty (30) days, some twenty-nine(29) days and sometimes twenty-eight(28) days. Let’s look into them and see how many weeks and days they are made up of.

      MONTHS OF THE YEAR

Months of the year are:

1) January

2) February

3) March

4) April

5) May

6) June

7) July

8) August

9) September

10) October

11) November and

12) December.

      MONTHS WITH 31 DAYS

Months with thirty-one days has 4 weeks and 3 days in them. They are:

* January – 4 weeks and 3 days

* March – 4 weeks and 3 days

* May – 4 weeks and 3 days

* July – 4 weeks and 3 days

* August – 4 weeks and 3 days

* October – 4 weeks and 3 days

* December – 4 weeks and 3 days.

How Many Weeks In A Month

      MONTHS WITH 30 DAYS

Months with thirty days has 4 weeks and 2 days in them. They are:

* April – 4 weeks and 2 days

* June – 4 weeks and 2 days

* September – 4 weeks and 2 days

* November – 4 weeks and 2 days.

  MONTH WITH 29 DAYS

Month with twenty-nine days has 4 weeks and 1 day in them.

* February – 4 weeks and 1 day

  MONTH WITH 28 DAYS

Month with twenty-eight days has 4 weeks in them.

* February – 4 weeks and 1 day.

NOTE: Only the month of February has twenty-nine(29) or twenty-eight(28) days in them. In a normal calendar of the year, it is 28 days, but if the year is a leap year, then there will be 29 days in the month of February.

 

YOU CAN ALSO READ THIS   How To Find The Height Of A Triangle

WORD PROBLEM ON WEEKS OF THE MONTH.

Example 1:

Bisi came to the shopping mall in the month of August for 3 weeks and 3 days. How many weeks did she miss?

           Solution

August = 4 weeks + 3 days

She came = 3 weeks + 3 days 

1 week = 7 days, therefore, August = 4 × 7 + 3 days

         = 28 + 3

         = 31 days

She came = 3 × 7 + 3 days

           = 21 + 3

           = 24 days

31 days in August – 24 days she came

   = 31 – 24 = 7 days

   7 days = 1 week

Therefore, Bisi missed coming to the shopping mall for 1 week.

Example 2:

Mrs. Felicia goes to the market 3 times in a week in the month of November, to buy some items for the Christmas celebration. How many weeks was she not in the market? 

           Solution

Mrs. Felicia goes = 3 days in 1 week

     1 week = 7 days

     7 days – 3 days = 4 days

So, in 4 weeks, she went = 4 × 4 = 16 days, since there are 4 weeks and 2 days in November.

November = 4 weeks + 2 days

          = 4 × 7 + 2

          = 28 + 2 = 30 days

So, 30 days – 16 days = 14 days

         14 days = 2 weeks

Therefore, Mrs. Felicia did not go to the market for 2 weeks in the month of November.

Leave a Reply

Your email address will not be published.